top of page
Schermafbeelding 2023-05-29 om 17.36.41.png

23 - 24 - 25 juni 2023

Buurthuis Meevaart, Indische Buurt

Balistraat 48a, 1094JN Amsterdam oost

Dit culturele festival vraagt aandacht voor de vrijheid van jongeren en volwassenen met een beperking; De vrijheid om erbij te horen en te mogen bijdragen aan de gemeenschap met genoeg ondersteuning. De vrijheid om zelf je leven in te richten, hoe je woont, werkt en wat je met je vrije tijd doet.

Deze vrijheid is niet vanzelfsprekend, maar moet bevochten worden, samen met solidaire buren. Vandaar de naam: Freedom Fighters Festival.

De focus dit jaar ligt op de vrijheid om te kiezen voor de buurtschool waar inclusief onderwijs wordt gegeven en dus iedereen, ook met handicap of leerprobleem, welkom is en de ondersteuning krijgt die zij/hij nodig heeft. De nieuwe basisschool Ubuntu moet dit vorm gaan geven.

Om te ervaren wat inclusie is, hebben we klassen georganiseerd waar iedereen welkom is en mee kan doen; met bekende artiesten als docent, een vrolijke optocht met de fanfare ‘toeters en bellen’ en muzikale omlijsting tijdens het diner.

Toeters en bellen Fanfare.jpg
  • Facebook

We zijn er écht weer dit jaar! Muziek, dichten, lekker eten, informatie, debat en ontmoeten: ook dit jaar organiseert Stichting Inclusief Onderwijs in Amsterdam Oost voor de tweede keer het vrolijke Freedom Fighters Festival voor buurtbewoners. We organiseren voor volwassenen en kinderen interessante masterklassen. Want tenslotte is iedereen al een master (in spe) op een bepaald terrein!  

Zie het programma in de flyer

(eventuele wijzigingen zijn te zien op de pagina HET PROGRAMMA)

De focus dit jaar ligt op het stichten van een inclusieve basisschool in de wijk met de mooi naam  Ubuntu, waar het recht op onderwijs voor elk kind voorop staat. Natuurlijk met de noodzakelijke ondersteuning in de klas, zoals verwoord in het  VN verdrag handicap en het VN kinderrechtenverdrag. Bij onderwijs, schools of buitenschools, is het belangrijk om de juiste voorwaarden te hebben waarmee je je vrij kan voelen om je talenten te kunnen uiten! Dit is vooral belangrijk voor de groepen in de marge van de samenleving die niet vanzelf allerlei privileges mee hebben. Dit zijn niet alleen mensen met een handicap maar zeker ook mensen in armoede. 

Ouders van kinderen tussen de 2 en 12 jaar worden speciaal uitgenodigd zich te informeren over deze nieuwe school.

We gaan er een vrolijk en informatief festival van maken met op vrijdag 5pm de opening en korte zoom conference van Vincent Bijlo en daarna het welkomsdiner met muziek en entertainment.  Op zaterdag en op zondagochtend masterklassen en zaterdagmiddag een vrolijke optocht met de fanfare Toeters en Bellen.  Daarna een debat met politici en burgers over dit VN verdrag handicap. Immers de gemeente moet garant staan voor benodigde ondersteuning zodat kinderen met een beperking op gelijke voet aan het onderwijs kunnen deelnemen. Ook de zaterdag een feestelijk diner met muziek en entertainment.

Zondagmiddag na de boekpresentatie van 15 verhalen van jonge Belgen over inclusie, treden de deelnemers op met hun zang, gedichten, muziek en poppenkast.

Partners voor dit festival zijn Gemeente Amsterdam Oost, PostcodeLoterij BuurtFonds, Fonds voor Oost, Assadaaka Community, Productiehuis Cultopia, Dappere Dames, Quiet Riot, Stichting De Meevaart en Stichting Onze Hoop.

Tekengebied 1.png

Festivalprogramma van uur tot uur

We hebben een gevarieerd en voor iedereen interessant programma gemaakt. Het thema is dit keer Inclusief Onderwijs. Want bij onderwijs, schools of buitenschools, is het belangrijk om de juiste voorwaarden te hebben waarmee je je vrij kan voelen om je talenten te kunnen uiten! Dit is vooral belangrijk voor de groepen in de marge van de samenleving die niet vanzelf allerlei privileges mee hebben. Dit zijn niet alleen mensen met een handicap maar zeker ook mensen in armoede. 

Aandacht zal ook gegeven worden aan ons initiatief om een inclusieve en nieuwe wijkschool op te richten in de Indische Buurt met de mooie naam Ubuntu. We gaan er een vrolijk en informatief festival van maken met op zaterdag en op zondagochtend masterklassen. Want tenslotte is van iedereen al een master (in spe) op een bepaald terrein! 

VRIJDAG 23 JUNI – MEEVAART 

17.00                Opening Trix Grooff met Vincent Bijlo via zoom.
17.30                Welkomstdiner met muziek en gedichten door Rik van Boeckel

 

ZATERDAG 24 JUNI – MEEVAART

10.00-13.00    Informatie over de basisschool Ubuntu en inclusief onderwijs met filmpjes

10.00-11.15    Klas 1 Lekker Lachen met Marleen Heeman (workshop)

                         OF

                          Klas 2 De Inclusieve Rekenles met leerkrachten Nina, Sascha & Olaf 
11.45-13.00    Klas 3 Poëzieworkshop met Aurora Guds 

                         OF

                          Klas 4 De Inclusieve Rekenles met leerkrachten Nina, Sascha & Olaf 

14.00-16.00    Vrolijke optocht met fanfare Toeters en Bellen door de Indische Buurt om de vrolijke diversiteit van de Buurt te laten zien. Start- en eindpunt bij de Meevaart, Balistraat 48A.

16.00-17.00    Discussie met politici en buurtbewoners over het VNverdrag Handicap en Onderwijs met o.a. onderwijsexpert Lucia Bondelli  

17.30-19.30    Diner met muziek & entertainment door Viktor Sams 

 

ZONDAG 25 JUNI – MEEVAART 

10.00-11.15    Klas 5 Erwin Wieringa: Toekomstplanning voor kinderen met een handicap.

11.30-13.00    Klas 6 Viktor Sams: muziekles met Djembé en andere instrumenten 

10.00-13.00    Klas 7 Samen zingen met Erwin Young

10.00-13.00    Klas 8 Klas 8 Lucia Biondelli over Inclusief onderwijs met poppen

14.00-16.00    Boekpresentatie: Boekpresentatie: 'Ook wij'. 15 portretten over inclusie gevolgd door presentaties door de Poëzie-, Muziek- en Zangklassen.

Aanmelden voor een workshop?

Mail dan naar

welkom@inclusiefonderwijs.nl 

of vul het formulier in!

Meld je aan voor een van de 'klassen' of het diner!
Ondersteuning?
Ik doe mee aan klas
Diner?

De klassen zijn gratis. Het diner kost 5 euro pp (pinnen kan) en is voor kinderen tot 12 jaar gratis.

 

Heb je interesse in de nieuwe basisschool Ubuntu?

Bedankt voor je aanmelding!

FREEDOM FIGHTERS FESTIVAL!

VRIJDAG 23 JUNI – ZONDAG 25 JUNI 2023 

Buurthuis Meevaart, 

Balistraat 48a, 1094JN Amsterdam Oost 

bottom of page